Schaken

Het schaken (sport / hobby / spel) loopt als een rode draad door mijn leven. Het is een fascinerende activiteit. In een direct duel proberen je tegenstander af te troeven door het bedenken van strategische en/of tactische plannen. En het mooie van schaken is dat je het zowat een heel leven kunt spelen. Ik vind het een schitterend gezicht wanneer jong en oud met elkaar de strijd aangaan.
Door het schaken te spelen binnen clubverband, waardoor je in de interne competitie kunt spelen en in teamverband tegen andere clubs, verhef je het spel / de hobby tot een sport.
 
Op ongeveer 14 jarige leeftijd kwam ik in aanraking met het schaken. Al snel was ik enthousiast. De eerste vereniging waar ik lid van werd was de Schaakvereniging Middelburg.
Toen ik vanwege mijn studie in Amsterdam verbleef, ben ik daar lid geweest van VAS/ASC, FSCRB en Isolani.
Na het afronden van mijn studie kreeg schaken een andere prioriteit in mijn leven en besloot ik enige tijd niet te schaken. Eind vorige eeuw had ik toch wel weer zin de strijd op de 64 velden weer op te pakken en werd ik (in 1997?) lid van de Eerste Goirlese Schaakclub. Helaas moest ik constateren dat het schaken op de dinsdagavond geen goede combinatie was met mijn drukke werkzaamheden en besloot ik na 2 jaar er mee te stoppen.
Een 10 jaar later werden de schaakkriebels weer nadrukkelijk voelbaar. Inmiddels wonend in Rijen, besloot ik om in september 2009 lid te worden van de Dongense Schaak Club. Deze club heeft haar clubavond op vrijdag, hetgeen ik een prettiger avond vind om te schaken dan een andere doordeweekse avond. Mede omdat DSC beschikt over een makkelijk toegankelijke website, verwijs ik u graag naar: www.dscdongen.nl voor meer informatie over deze club en over mijn prestaties binnen deze club. Om verschillende redenen heb ik in 2017 besloten mijn lidmaatschap bij deze prettige club te beëindigen.
Omdat ik na de verkiezingen in 2014 geen deel meer uitmaak van de gemeenteraad, waardoor diverse vergaderingen op doordeweekse avonden zijn vervallen,heb ik besloten om in september 2014 ook lid te worden van de schaakvereniging Caïssa in Rijen. Een gezellig potje schaken "om de hoek". Ook deze club heeft een site: www.schaken-rijen.nl. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar deze site
.


Gaarne verwijs ik u naar enkele interessante schaaksites.
De Nederlandse schaakbond: www.schaakbond.nl
De Noord Brabantse schaakbond: www.nbsb.nl
Uitgebreide schaakinfo (voor en door schakers): www.schaaksite.nl
Over de Nederlandse topschaaksters: www.chessqueens.nl


Er zijn vele mogelijkheden om on-line te schaken. Enkele suggesties.
www.playchess.com 
www.chess.com 
www.chess24.com 
www.online-schaken.nl 
www.lichess.org